Cold squeak

Does your Mitsubishi L300 make a strange noise? Need wheel alignment specs?
Post Reply
Paule
Posts: 93
Joined: Sat Feb 07, 2009 1:52 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: 1997 L300 Active World
Location: New West

Cold squeak

Post by Paule » Wed Dec 19, 2012 11:30 pm

I did a search and couldn't find anything that I felt accurately reflected my situation, possibly because I don't know what my situation is....

My 97 L300 has developed a squeak when it's cold - the engine, that is.

It started around the end of October when the van first saw temps below zero. Its a pulsing squeak that matches the speed of the engine, but I can't make myself believe that it is a belt issue, I had them checked shortly after I first noticed it - solved the occasional classic squeal but not the less obvious (at the time) squeak.
I'm paranoid that its a bearing or pulley... The good news(?!) is that it goes away once the engine is warm. What's up with that?!

I've recorded the sound, and if anyone wants to hear it I'll try to get it into a post...

Any insight would be great!


Cheers,

Paul

User avatar
konadog
Posts: 1815
Joined: Tue Feb 26, 2008 9:25 pm
Vehicle: 1992 GLX L-300
Location: Campbell River, BC

Re: Cold squeak

Post by konadog » Thu Dec 20, 2012 8:29 am

I'd guess it's a slipping belt...
Image
Happy Day!

yojimbo
Posts: 544
Joined: Tue Jul 06, 2010 10:14 am
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: 1994 Delica L300 - Jasper
Location: Bucks, UK

Re: Cold squeak

Post by yojimbo » Thu Dec 20, 2012 8:53 am

Mine squeaks, i try not to worry, it could be the ac idler bearing, if it changes when ac is turned on its maybe that. My bearing was pretty dry and floppy so i pressed in a new one
1994 L300 Jasper
1986 Scimitar 1.8Ti

User avatar
snelson
Posts: 406
Joined: Sat Jan 26, 2008 6:29 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: 92 Delica Exceed
Location: Banff
Location: Banff, Alberta

Re: Cold squeak

Post by snelson » Thu Dec 20, 2012 8:59 am

Check your alternator belt too, that was causing mine to squeek and chirp. I tigtened that up a bit and that worked.

Paule
Posts: 93
Joined: Sat Feb 07, 2009 1:52 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: 1997 L300 Active World
Location: New West

Re: Cold squeak

Post by Paule » Thu Dec 20, 2012 11:19 am

Thanks guys, I'll check the belts again...

Any thoughts on why it goes away when it warms up? I've feel like that's not a symptom of slipping belt...


pe

User avatar
nxski
Posts: 3268
Joined: Tue Aug 31, 2010 6:27 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: 1991 Delica L300 Super Exceed
Location: Coquitlam
Location: BC, Canada
Contact:

Re: Cold squeak

Post by nxski » Thu Dec 20, 2012 2:18 pm

When my alternator belt was loose it only squeaked when cold.
Live the life you love, love the life you live...

Had: 1991 Mitsubishi Delica L300 SuperExceed, heavily modified (totalled by a drunk driver)
Have: 2011 Acura CSX manual, lightly modified
Want: Mitsubishi Pajero Evo

http://nes-design-construction.com
http://ca.linkedin.com/pub/nicolas-spurling/46/b48/924

Nicola Spurling

del400
Posts: 141
Joined: Sat Mar 24, 2012 10:10 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: Delica L400
Location: Vancouver

Re: Cold squeak

Post by del400 » Thu Dec 20, 2012 4:42 pm

my fan belts did that. just needed tightening Boom!
The happiness we find, we make.

yojimbo
Posts: 544
Joined: Tue Jul 06, 2010 10:14 am
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: 1994 Delica L300 - Jasper
Location: Bucks, UK

Re: Cold squeak

Post by yojimbo » Fri Dec 21, 2012 4:53 am

I find belts squeal, not squeak, if you know what I mean
1994 L300 Jasper
1986 Scimitar 1.8Ti

Paule
Posts: 93
Joined: Sat Feb 07, 2009 1:52 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: 1997 L300 Active World
Location: New West

Re: Cold squeak

Post by Paule » Fri Dec 21, 2012 11:59 pm

yojimbo wrote:I find belts squeal, not squeak, if you know what I mean
I know exactly what you mean...

User avatar
bionic
Posts: 185
Joined: Fri Nov 21, 2008 8:47 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: 92 delica exceed

Re: Cold squeak

Post by bionic » Sun Dec 23, 2012 1:05 am

Have seen a few Delica's with worn engine mounts that eventually get a "squeak" sound due to the relatively shallow amount of rubber between the metal supports making contact. Had this happen on my last L300....annoying.

Post Reply

Return to “L300 Technical”