rough cold start

Does your Mitsubishi L300 make a strange noise? Need wheel alignment specs?
User avatar
Sylquebec
Posts: 25
Joined: Fri Jan 20, 2017 5:08 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: looking for a delica
Location: quebec

rough cold start

Postby Sylquebec » Sat May 19, 2018 4:18 am

hi guys, do you know why I my cold start are rough like that? A lot of white smoke with misfire. By cold start I mean cold engine, not freezing outside temp.
fuel pump was leaking, so a diesel fuel pump shop put a complete new seal kit.
the pump is not leaking anymore but I now have this problem. it does feel like a glow plug problem too, because it start and run like a charm once it is hot. It start like shit once it as sits for a few hours...
I test the glow plug and they look goog. less than 1 ohm each. there is 10v on the glow plug rail between the 2 relay click. and the relay timer appears to be good. there is like 4 seconds between the 2 click.
10v ? is this enough?

let me know what you think

https://youtu.be/GQxU-QQoS6k


Envoyé de mon SM-G950W en utilisant Tapatalk
Last edited by Sylquebec on Sat May 19, 2018 4:18 am, edited 1 time in total.

User avatar
Growlerbearnz
Posts: 1731
Joined: Sat Jun 26, 2010 1:58 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: Delica P25W
Location: New Zealand

rough cold start

Postby Growlerbearnz » Sat May 19, 2018 3:12 pm

I agree, it does sound (and look) like a glow plug problem.

The only sure way to test the glow plugs is to remove each one and apply 12V to it, and see if it glows. When testing resistance, each one should be 0.5ohm at 20C, but such low resistance is difficult to measure accurately and can change when the glow plug warms up.

10V is correct, but may be slightly high. It's usually closer to 9V. (The battery is putting out 12V, but the high current draw from the glow plugs causes it to drop to 9V)

It might also be a sticky or clogged injector, but it would be odd for it to be so reliably faulty only when cold. I'd confirm each glow plug with a glow test first.
Nothing says "poor workmanship" more than wrinkles in the duct tape.

User avatar
Growlerbearnz
Posts: 1731
Joined: Sat Jun 26, 2010 1:58 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: Delica P25W
Location: New Zealand

rough cold start

Postby Growlerbearnz » Sat May 19, 2018 3:24 pm

If you could update your profile that would be great; it's useful to know if we're talking about an L300 or L400, Exceed, Super Exceed, or Van. I would hate to give wrong advice because I thought we were talking about a different vehicle. (Yours looks like a 1993 L300 Super Exceed, if that helps).
Nothing says "poor workmanship" more than wrinkles in the duct tape.

User avatar
Sylquebec
Posts: 25
Joined: Fri Jan 20, 2017 5:08 pm
Member's Photo Album: http://www.delica.ca/Photos/
Vehicle: looking for a delica
Location: quebec

rough cold start

Postby Sylquebec » Sun May 20, 2018 5:27 am

yep, 1993 super exceed.
just put a photo of my van in my avatar.
im gonna try the glow plug test.

Envoyé de mon SM-G950W en utilisant Tapatalk


Return to “L300 Technical”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest